Kütahya’nın Meşhur
Yemekleri
Anadolu’nun lezzet dolu
yemek kültürünün bir parçası olan Kütahya’nın meşhur yemekleri listesi uzayıp
gider.
Kütahya’nın neyi meşhur hediyelik eşyaları mı sorusuna çini sanatından zarif örnekleri hatırlayarak evet yanıtı verilir
fakat bu cevabın yanına nefis Kütahya yemeklerini de eklemek gerek. Zaten
Kütahya’dan bahseden bir yazıda tarihten, porselen işçiliğinden, termal
otellerinden bahsedip yemeklerinden bahsetmemek olmaz. Aizonoi Antik Kenti,
dünyanın ilk borsası, Katip Çelebi’nin memleketi, Frig Vadisi, tarihimizin en önemli
olaylarından olan Dumlupınar Savaşı Kütahya denilince akla gelen diğer konular.
Kütahya mutfağı denilince de birbirinden lezzetli yöresel tatlar hatırlanıyor.
Ege Ve Orta Anadolu Mutfağının Kaynaşması
Kütahya lokasyon olarak düşünüldüğünde hem Ege’nin hem Orta
Anadolu’nun kesişim noktasını oluşturan hat üzerindedir. Bu da şehrin
geleneksel kültürüne canlılık katar, buna bağlı olarak Kütahya mutfağı da hem
Ege’nin ot yemeklerine hem de Anadolu mutfağında daha baskın yer tutan hamur
işlerine dayanmaktadır. Kütahya
yemekleri adeta Ege ve Orta Anadolu mutfağının kaynaşmasıdır. Örneğin
ıspanaklı şibit bunun en güzel örneğidir. Bu yemekte ıspanak gibi çok lezzetli
olan bir ot kalın saç ekmeği demek olan şibitin harcı olarak kullanılır. Yörede
labada denen ve efelik veya evelik otu olarak da geçen bitkinin yapraklarının
bulgurlu karışım ile dodurulmasıyla yapılan ilibada dolması da tipik bir
Kütahya yemeğidir ve gerçekten insana parmaklarını yedirtebilir. Kese yoğurdu
dolmanın üzerine mutlaka ilave edilir. Yeşil soğan,
maydanoz ve haşlanmış yumurta ile hazırlanan ve zeytinyağı - limon ile
tatlandırılan Dövmeç salatası da buram buram Ege kokar. Kütahya Küp Kebabı ise
Orta Anadolu’nun geleneksel mutfak kültürünün örneğidir. Hemen her yerde
yapılan tirit yemeği ise Kütahya’da şibitli tavuk tiridi şeklinde pişer.
Kütahya’dan Diğer Lezzetler
Kütahya’nın meşhur
yemekleri listesine
Kızılcık tarhanası, Sıkıcık çorbası, bir türlü mantı olan Cimcik, İç Ege’nin
tanınmış bitkisi haşhaşla yapılan gözleme, Hekmane eriğinin kurusundan yapılan
Hekmane hoşafı, yeşil mercimekli Tosunum böreği, Kütahya sini mantısı, baklava
benzeri sini tatlısı ve Ege denince akla gelen incirden yapılan sütlü incir
tatlısı ile devam edilir.
Yorumlar
Yorum Gönder