Kütahya’nın Meşhur Yemekleri

Kütahya’nın Meşhur Yemekleri

Anadolu’nun lezzet dolu yemek kültürünün bir parçası olan Kütahya’nın meşhur yemekleri listesi uzayıp gider.

Kütahya’nın neyi meşhur hediyelik eşyaları mı sorusuna çini sanatından zarif örnekleri hatırlayarak evet yanıtı verilir fakat bu cevabın yanına nefis Kütahya yemeklerini de eklemek gerek. Zaten Kütahya’dan bahseden bir yazıda tarihten, porselen işçiliğinden, termal otellerinden bahsedip yemeklerinden bahsetmemek olmaz. Aizonoi Antik Kenti, dünyanın ilk borsası, Katip Çelebi’nin memleketi,  Frig Vadisi, tarihimizin en önemli olaylarından olan Dumlupınar Savaşı Kütahya denilince akla gelen diğer konular. Kütahya mutfağı denilince de birbirinden lezzetli yöresel tatlar hatırlanıyor.

Ege Ve Orta Anadolu Mutfağının Kaynaşması


Kütahya lokasyon olarak düşünüldüğünde hem Ege’nin hem Orta Anadolu’nun kesişim noktasını oluşturan hat üzerindedir. Bu da şehrin geleneksel kültürüne canlılık katar, buna bağlı olarak Kütahya mutfağı da hem Ege’nin ot yemeklerine hem de Anadolu mutfağında daha baskın yer tutan hamur işlerine dayanmaktadır. Kütahya yemekleri adeta Ege ve Orta Anadolu mutfağının kaynaşmasıdır. Örneğin ıspanaklı şibit bunun en güzel örneğidir. Bu yemekte ıspanak gibi çok lezzetli olan bir ot kalın saç ekmeği demek olan şibitin harcı olarak kullanılır. Yörede labada denen ve efelik veya evelik otu olarak da geçen bitkinin yapraklarının bulgurlu karışım ile dodurulmasıyla yapılan ilibada dolması da tipik bir Kütahya yemeğidir ve gerçekten insana parmaklarını yedirtebilir. Kese yoğurdu dolmanın üzerine mutlaka ilave edilir. Yeşil soğan, maydanoz ve haşlanmış yumurta ile hazırlanan ve zeytinyağı - limon ile tatlandırılan Dövmeç salatası da buram buram Ege kokar. Kütahya Küp Kebabı ise Orta Anadolu’nun geleneksel mutfak kültürünün örneğidir. Hemen her yerde yapılan tirit yemeği ise Kütahya’da şibitli tavuk tiridi şeklinde pişer.

Kütahya’dan Diğer Lezzetler


Kütahya’nın meşhur yemekleri listesine Kızılcık tarhanası, Sıkıcık çorbası, bir türlü mantı olan Cimcik, İç Ege’nin tanınmış bitkisi haşhaşla yapılan gözleme, Hekmane eriğinin kurusundan yapılan Hekmane hoşafı, yeşil mercimekli Tosunum böreği, Kütahya sini mantısı, baklava benzeri sini tatlısı ve Ege denince akla gelen incirden yapılan sütlü incir tatlısı ile devam edilir.


Yorumlar