Kütahya’da Gelenek ve Görenekler

Kütahya’da Gelenek ve Görenekler

Anadolu’nun kültür hazineleri içinde sayılan Kütahya’da gelenek ve görenekler düğünlerden giyim kuşama, türkülerden halk oyunlarına büyük bir çeşitlilik göstermektedir.

Türk kültürü gelenek ve görenekleri üzerine yazılan kitapların gayet kapsamlı olduğunu herkes bilir, her ilin ayrı adeti vardır. Yurdumuz tam bir kültür mozaiğidir. İç Ege’nin en gelişen illeri arasında başta gelen Kütahya’da da bu çeşitlilik görülür. Örneğin düğün gelenekleri içinde kına gecesi tipik bir örnektir. Kına gecelerinin eğlenceleri günümüzün modern şehir hayatında bekarlığa veda partilerine dönüştürüldü ama Kütahya ve ilçelerinde bu adet sürüp gidiyor. Kütahya’nın ilçesi Simav’da yapılan kına geceleri en bilinen örneklerdendir. Kızların başına pembe tül takması, gelin adayının başında şeker kırılması, kızların ayak bileklerine kadar uzayan bindallılar, kına tepsisi ve sadece kadınların katıldığı bu eğlencenin sonunda damadın serçe parmağına kına yakılması Simav’ın kına gecelerinde devam ediyor. Düğünden birkaç gece önce yapılan ve adına çeyiz altı denilen eğlence de Kütahya’nın gelenek ve görenekleri içindedir. Yeni doğum yapmış anneye “gözaydınlığa” gitmek, bu sırada şeker veya süt götürmek, lohusa döşeği hazırlamak (anneye kırk gün iş yaptırılmayacaktır), sünnet düğünlerinde sünnet yatağını da kırk gün kaldırmamak ve eşin dostun birbirine mübareke denilen ziyaretleri yapması adettendir.

Halk Oyunları ve Kütahya


Kütahya folklorü içinde halk oyunlarının ve özellikle Sepetçioğlu Zeybeği’nin ayrı bir yeri vardır. Erkeklerin oynadığı bu halk dansı adını Anadolu’nun Osmanlı’dan önceki beylik döneminde yaşamış, sepet örüp satan fakir bir adamın oğlu olan Osman’ın Sepetçioğlu adı ile bilinen bir efeye dönüşmesinden alır. Fakat bu zeybeği Kastamonu gibi Anadolu’nun diğer yörelerinde de görebilirsiniz. Yöredeki diğer ünlü zeybek oyunu Domaniç’te oynanan Kayı Zeybeğidir. Kütahya’nın halk oyunlarda kadınlar Tefebaşı, Çatkılı, Şalvar, Yolaklı gibi isimleri olan kıyafetleri giyerler. Erkek kıyafetleri ise kadınlarınki kadar zengin değildir, şalvar ve poturdan oluşur. Ege bölgesindeki diğer şalvar tiplerinden farklı olarak Kütahya’da erkeklerin giydiği şalvar belden diz altına kadar iner.
Gelenek ve göreneklerimiz Kütahya ilinde esas etkisini mutfak kültüründe sürdürmektedir. Özellikle ıspanaklı şibit tam bir kültürel mirastır.


Yorumlar